Rein Tupker: vakkundig smid, kunstenaar en ondernemer

Rein Tupker zit al sinds zijn zeventiende in het vak, als (meester)smid en als ontwerper. Dat heeft hij altijd ervaren als een mooie mix van ambacht en de kunstzinnige toepassing daarvan.

Rein heeft jarenlang in zijn eigen smederij (Kunst-Siersmederij Rein Tupker) zijn passie weten te combineren met succesvol ondernemerschap. Hij heeft prachtige restauratieprojecten mogen uitvoeren en de meest mooie en uitdagende ontwerpen mogen bedenken en creëren. Groot (zoals hekwerken bij monumentale panden), klein (zoals sierlijke kandelaars en schalen) of meeslepend (zoals het MH17-monument met de vijftien zonnebloemen).

Rein is altijd op zoek naar nieuwe vormen en nieuwe toepassingen daarmee. Ook hij heeft zijn eigen methodes ontwikkeld, bijvoorbeeld voor het smeden van brons.

Na 38 jaar hebben Rein en zijn vrouw Mirjam in 2020 het stokje (d.w.z. de smederij met tien werknemers) doorgegeven aan zijn zoon Pascal, die het werk met dezelfde passie voortzet. Sindsdien pakt Rein met Rein Tupker Design de ruimte om al die creatieve ideeën uit te werken waar hij eerder nooit de tijd voor had. Hij legt zich daarmee toe op het vrije werk voor kunstobjecten, naast het werk in opdracht van klanten. In de vorm van Reins objecten is vaak de natuur sterk aanwezig, maar hij heeft ook vele andere inspiratiebronnen, van Gaudi tot internationale collega’s. Zijn objecten zijn altijd krachtig van vorm en herkenbaar als ‘een echte Tupker’.

Naast kunstsmid was Rein tot voor kort voorzitter van het Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden. Hij zette zich daarmee in voor de toekomst van het ambachtelijk smeden. Zo heeft het gilde het keurmerk ‘meestersmid’ weer in ere hersteld en zijn er goede opleidingsmogelijkheden gecreëerd, met erkende leerbedrijven.

Start typing and press Enter to search